Czym są witryny chłodnicze?

Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że chłodzenie produktów spożywczych pozwala na zachowanie ich świeżości na dłużej. Jeśli wybieramy witryny chłodnicze, możemy zarówno chłodzić różnorodne produkty, jak i prezentować je potencjalnym klientom, gościom na bankietach w efektowny sposób. Do wyboru mamy kilka rodzajów witryn, dlatego warto dowiedzieć się, jak wybrać tę odpowiednią i czym się one charakteryzują.

Witryna chłodnicza – co to takiego?

Do wyboru mamy witryny typu tradycyjnego oraz nablatowe. W przypadku tych pierwszych agregat jest najczęściej zlokalizowany w dolnej części urządzenia. Jeśli chodzi zaś o witryny nablatowe, posiadają agregat umieszczony na jednym z boków witryny bądź w jej tylnej części. Tego typu konstrukcja sprawia, że przeszklone gabloty nie są ustawione zbyt wysoko.

Odpowiednie dla siebie witryny chłodnicze wybieramy z myślą o dobrej ekspozycji produktów spożywczych. Możemy prezentować gotowe dania w lokalach gastronomicznych czy restauracjach, a także produkty cukiernicze – torty, ciasta. Często witryny chłodnicze spotykamy także w barach sałatkowych, kanapkowych, w cukierniach, kawiarniach.

Witryny nablatowe mogą być wykorzystywane przez małe sklepy spożywcze, w których znajdziemy określoną grupę produktów. Sama wielkość witryny będzie zależna oczywiście od tego, jaką przestrzenią dysponujemy oraz ile produktów chcemy przechować.

Jak wybrać odpowiednią witrynę chłodniczą?

Wybierając odpowiednią dla siebie witrynę chłodniczą, postępujemy podobnie, jak w przypadku innych urządzeń chłodniczych. Bardzo duże znaczenie ma niewielka wydajność energetyczna sprzętu. Im lepsza będzie klasa energetyczna samej witryny, tym mniej prądu będzie ona zużywała. Każdemu zależy na tym, aby rachunki za prąd były niższe. To dlatego wydajność energetyczna pełni ogromną rolę.

Drugim istotnym kryterium jest wygoda obsługi witryny, a także jej estetyczny wygląd. W końcu witryny chłodnicze mają zachęcać potencjalnych klientów do zakupu. Ich wybór nie może być przypadkowy. Wybierajmy urządzenie, które posiada wygodne otwieranie. Musi być także łatwe w utrzymaniu w czystości. Zwróćmy uwagę, czy umożliwia w ciekawy sposób wyeksponowanie jak największej liczby produktów spożywczych. Wszystkie te czynniki ostatecznie wpływają na prezentację.

Leave A Reply

Navigate