5 ciekawych trików na porządek w domu

Nie lubisz sprzątać? Wbrew pozorom istnieje kilka ciekawych trików, które pomogą Ci utrzymać porządek w domu. I wcale nie musisz poświęcać na to wiele czasu! Przedstawiam 5 ciekawostek, które ułatwią Ci codzienne sprzątanie.

Odświeżanie dywanu

porządek w domuSprzątanie dywanu bywa nie lada utrapieniem. Wiedzą o tym szczególnie właściciele zwierzaków, którzy głowią się nad tym, jak usunąć sierść z wykładziny. Tymczasem istnieje prosty trik, którzy pozwoli Ci utrzymać porządek w domu i sprawdza się w przypadku alergików. Wystarczy posypać dywan sodą oczyszczoną, pozostawić na 20-30 minut, a następnie go odkurzyć. Idealnym wyborem będą worki do odkurzacza z linii Anti-Odour, które są antyalergiczne i nie przepuszczają zapachów. Można je znaleźć na: worwo.com lub worwo.pro.

Przykry zapach z lodówki

Jeśli z Twojej lodówki wydobywa się nieprzyjemny zapach, wystarczy, że wyciśniesz sok z cytryny i nasączysz nim kilka wacików. Waciki umieść w lodówce i…gotowe! Przykry zapach znika.

Mycie piekarnika

Brudy piekarnik bywa prawdziwym utrapieniem. Jeśli chcesz przywrócić mu dawny wygląd, warto najpierw rozgrzać urządzenie. Kolejnym krokiem jest wstawienie do włączonego piekarnika garnka z wodą oraz pokrojoną cytryną. Kwaśna para spowoduje, że osad będzie łatwiejszy do wyczyszczenia.

Czyszczenie palników

porządek w domuPalniki to kolejne miejsce w kuchni, na którym brud łatwo się osadza. Ich wyczyszczenie wcale nie musi wiązać się z uporczywym szorowaniem. Wystarczy wziąć butelkę płynnego amoniaku oraz kilka torebek strunowych. Do każdej z torebek wlewamy ok. 1/4 szklanki amoniaku. Umieszczamy w torebce palnik, który szczelnie zamykamy, by płyn nie wydostał się na zewnątrz. Palniki pozostaw na noc, a rano opłucz wodą i gotowe. Przekonasz się, że będą jak nowe!

Czyszczenie przypalonych garnków

Genialnym sposobem na to, by skutecznie wyczyścić przypalone garnki jest…zastosowanie rabarbaru! Jak to zrobić? Wystarczy, że wlejesz do garnka trochę wody i dodasz kilka łodyg rabarbaru. Kwas szczawiowy, który jest zawarty w roślinie, zmiękcza przypalone jedzenie. Po zagotowaniu, warto zostawić mieszaninę na kilka minut na małym ogniu. Kolejno studzimy naczynie i szybko przecieramy zabrudzenie szorstką gąbką. Garnek odzyska dawny blask.

Leave A Reply

Navigate